Kulebiak ze zrazem z jelenia
Zrazy dzień wcześniej rozmrażamy w lodówce.
Ciasto drożdżowe: drożdże łączymy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Resztę składników wrzucamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy powstanie jednolita masa odchodząca od brzegów miski, odkładamy je do wyrośnięcia na ok. 20–30 min.
W tym samym czasie obieramy dwie cebulki i smażymy na oleju rzepakowym. Siekamy połowę główki kapusty czerwonej i wrzucamy ją na wrzątek w celu sparzenia. Gotujemy około 2–3 min. a następnie odcedzamy. Tak sparzoną kapustę wkładamy na patelnię z usmażoną cebulką następnie solimy dodajemy cukier, sól i ocet jabłkowy. Następnie smażony do uzyskania pełnej miękkości. Na koniec dodajemy ziarna jałowca, pieprz oraz możemy dodać szczyptę przypraw korzennych.
Ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 cm i rozkładamy na nim wystudzoną zasmażaną kapustę następnie układamy zrazy i dokładnie zawijamy tworząc walec.
Tak przygotowane kulebiaki wkładamy do keksówek, foremki wcześniej smarujemy masłem lub olejem roślinnym. A kulebiaki układamy w taki sposób by miejsca łączenia ciasta znalazły się u spodu tacki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Możemy delikatnie posypać świeżo mielonym pieprzem lub czarnuszką.
Tak przygotowane rolady wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1,5 h. Po tym czasie ciasto powinno pięknie wyrosnąć i być dobrze zrumienione. Stopień upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem tak by nie wkuć się w zraza.
Smacznego!
- 2 zrazy z jelenia
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g drożdży
- ¼ kostki roztopionego masła
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- pół główki czerwonej kapusty
- 2 cebule
- Olej rzepakowy
- Pieprz
- 6 ziaren jałowca
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
- Przyprawa korzenna.

Zraz z indyka z sosem pieczarkowym
Zraz z indyka z puree, sosem pieczarkowym oraz marchewką i groszkiem Sposób przygotowania: Do rondelka wkładamy łyżkę masła a następnie posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Smażymy ją tak, aby się zeszkliła. W tym samym czasie siekamy pieczarki i dodajemy do cebuli,…
Zraz wieprzowy z purée z ciecierzycy
Zraz wieprzowy z purée z ciecierzycy oraz sosem śmietanowo – cytrynowym. Sposób przygotowania: Dwie łyżeczki masła rozpuszczamy na patelni dodając łyżeczkę mąki pszennej. Całość mieszamy do powstania jasnej zasmażki. Jak tylko lekko zacznie zmieniać kolor na kremowy…