Zraz z indyka w cieście ziemniaczanym

Trudność:

Sposób przygotowania:

Do zmiany!

Do rondelka wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, rozgrzewamy go i wrzucamy dwie pokrojone w drobną kostkę cebulkę i smażymy na złoty kolor. Delikatnie solimy i pieprzymy.

Do naczynia ścieramy obrane i umyte ziemniaki odsączając je. Wyciskamy sok z połowy cytryny i mieszamy ze startymi ziemniakami. Dodajemy jedno całe jajko, ¾ szklanki mąki pszennej i dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Solimy i pieprzymy. Do tak przygotowanej masy dodajemy usmażoną cebulkę oraz zamrożoną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.

Foremkę keksową najlepiej silikonową lub teflonową smarujemy smalcem i posypujemy delikatnie kaszką manną lub bułką tartą. Na dno układamy plastry boczku. Wykładamy połowę masy przygotowanego ciasta, następnie układamy na środku rolady wieprzowe, delikatnie dociskamy je do dna. Resztę ciasta wykładamy na rolady i dokładnie je okładamy z obu stron, tak aby zakryło całe rolady około jednego centymetra nad ich powierzchnią. Dobrze jest kilka razy puknąć foremką o blat.

 Jajko solimy i roztrzepujemy. Pędzelkiem smarujemy powierzchnię i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180°C na około 2h, skórka powinna dobrze się zrumienić. Po upieczeniu zapiekanki dobrze jest wystawić ją do pomieszczenia w którym może spokojnie przez 20 min. odpocząć i wystygnąć. Następnie nożem delikatnie okrawamy ranty foremki i delikatnie wybijamy zapiekankę z formy.

Danie proponujemy podać z surówką z kiszonej kapusty. Kapustę siekamy na drobne kawałki, wkładamy do miski. Na tarce ścieramy ½ obranego jabłka, cebulę siekamy w drobną kostkę i mieszamy z kapustą. Wszystko skrapiamy olejem i jeszcze raz mieszamy.

Do popicia proponujemy kompot z rabarbaru. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, wsypujemy 200 g cukru i 500 g rabarbaru. Gotujemy około 10–15 min.

Smacznego!

 

Składniki:
  • 2 białe cebule
  • 6 ziemniaków
  • 2 jajka
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 30 g mrożonej natki pietruszki
  • 30 g smalcu wieprzowego
  • Bułka tarta lub kasza manna
  • 4 plastry boczku
  • 3 zrazy z indyka

Surówka:

  • Kapusta kiszona
  • pół jabłka
  • Cebula
  • Olej rzepakowy

Kompot:

  • 300 g cukru
  • 500 g rabarbaru
  • 1,5 l wody

 

KAROL POLECA:

Kulinarnie i normalnie
Zapiekanka gołąbkowa w sosie

Zapiekanka gołąbkowa w sosie

  Zapiekanka gołąbkowa w sosie pomidorowo-paprykowym <strong>Trudność: </strong><span style=“color: #EA2839; margin-left: 0.4em;”><i class=“fas fa-star fa-lg”></i><i class=“fas fa-star…

czytaj dalej
Nowo i Odlotowo
Zraz wieprzowy z purée z ciecierzycy

Zraz wieprzowy z purée z ciecierzycy

Zraz wieprzowy z purée z ciecierzycy oraz sosem śmietanowo – cytrynowym. Sposób przygotowania: Dwie łyżeczki masła rozpuszczamy na patelni dodając łyżeczkę mąki pszennej. Całość mieszamy do powstania jasnej zasmażki. Jak tylko lekko zacznie zmieniać kolor na kremowy…

czytaj dalej

RUN ROLADY
marka RUN-CHŁODNIA we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone

RUN ROLADY
marka RUN-CHŁODNIA
we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © 2020.
Wszelkie prawa zastrzeżone