Zraz cesarski w cieście francuskim a’la Wellington

Trudność:

Sposób przygotowania:

Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na dwie części. Na ciasto rozkładamy cienko pokrojone, cztery plastry szynki długo dojrzewającej, tak by zostawić margines jednego centymetra na obrzeżach ciasta.

Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni delikatnie posmarowanej olejem rzepakowym do całkowitego wysuszenia. Blendujemy i ponownie przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Szynkę smarujemy cienko musztardą. Wykładamy pastę pieczarkową. Na środku układamy zraza i zawijamy ciasto tak, by szczelnie zrolować wszystkie składniki i zamknąć boki podwijając je pod spód rolady.

Tak przygotowaną roladę kładziemy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na powierzchni delikatnie nacinamy nożykiem jodełkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawimy do pieca rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy od 20–30 min. tak, by ciasto nabrało złotego koloru.

Upieczonego zraza wykładamy na talerz i kroimy na pół. Podajemy z kwaśną, gęstą śmietaną oprószoną delikatnie pieprzem i solą.

Do dania proponujemy kieliszek czerwonego wytrawnego wina.

Smacznego!

Składniki:

  • 2 zrazy cesarskie
  • 1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego
  • 8 plastrów długo dojrzewającej szynki
  • 2 łyżki stołowe musztardy francuskiej
  • 1 kg świeżych pieczarek
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 jajko
  • Śmietana kwaśna

KAROL POLECA:

Kulinarnie i normalnie

Nowo i Odlotowo

Zraz cesarski w galarecie

Zraz cesarski w galarecie

Zraz cesarski w galarecie z warzywami i sosem chrzanowym <strong>Trudność: </strong><span style=“color: #EABA18; margin-left: 0.4em;”><i class=“fas fa-star fa-lg”></i><i class=“fas fa-star…

czytaj dalej

RUN ROLADY
marka RUN-CHŁODNIA we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone

RUN ROLADY
marka RUN-CHŁODNIA
we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © 2020.
Wszelkie prawa zastrzeżone