Zraz cesarski w cieście francuskim a’la Wellington
Sposób przygotowania:
Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na dwie części. Na ciasto rozkładamy cienko pokrojone, cztery plastry szynki długo dojrzewającej, tak by zostawić margines jednego centymetra na obrzeżach ciasta.
Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni delikatnie posmarowanej olejem rzepakowym do całkowitego wysuszenia. Blendujemy i ponownie przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Szynkę smarujemy cienko musztardą. Wykładamy pastę pieczarkową. Na środku układamy zraza i zawijamy ciasto tak, by szczelnie zrolować wszystkie składniki i zamknąć boki podwijając je pod spód rolady.
Tak przygotowaną roladę kładziemy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na powierzchni delikatnie nacinamy nożykiem jodełkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawimy do pieca rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy od 20–30 min. tak, by ciasto nabrało złotego koloru.
Upieczonego zraza wykładamy na talerz i kroimy na pół. Podajemy z kwaśną, gęstą śmietaną oprószoną delikatnie pieprzem i solą.
Do dania proponujemy kieliszek czerwonego wytrawnego wina.
Smacznego!
Składniki:
- 2 zrazy cesarskie
- 1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego
- 8 plastrów długo dojrzewającej szynki
- 2 łyżki stołowe musztardy francuskiej
- 1 kg świeżych pieczarek
- Sól
- Pieprz
- 1 jajko
- Śmietana kwaśna
KAROL POLECA:

Kulinarnie i normalnie
Zraz cesarski z kaszą gryczaną i buraczkami
Zraz cesarski z kaszą gryczaną i buraczkami <strong>Trudność: </strong><span style=“color: #EA2839; margin-left: 0.4em;”><i class=“fas fa-star fa-lg”></i><i class=“fas fa-star fa-lg”></i><i…
Nowo i Odlotowo
Zraz cesarski w galarecie
Zraz cesarski w galarecie z warzywami i sosem chrzanowym <strong>Trudność: </strong><span style=“color: #EABA18; margin-left: 0.4em;”><i class=“fas fa-star fa-lg”></i><i class=“fas fa-star…