Zraz cesarski w galarecie z warzywami i sosem chrzanowym
Sposób przygotowania:
Zrazy rozmrażamy i kroimy na 4 plastry o grubości od 2 do 2,5 cm. Do foremek od babeczek (najlepiej silikonowych) wkładamy mieszankę ulubionych warzyw np. groszek, kukurydzę, paprykę, blanszowaną kostkę marchewki oraz pietruszki i wsypujemy je na dno foremki w takiej ilości by na górze zmieścił się jeszcze plaster zraza.
Rozrabiamy żelatynę (najlepiej białą) i doprawiamy ją niewielką ilością soli. Zalewamy wypełnione foremki i odstawiamy do zastygnięcia. Galaretki wykładamy na talerz. Podajemy je z ćwiartką cytryny i sosem chrzanowym.
Sos chrzanowy przygotowujemy na bazie kwaśnej, 18% śmietany i majonezu. Do miseczki wrzucamy śmietankę 120 ml, solimy i pieprzymy. Dokładamy trzy płaskie łyżki majonezu oraz trzy czubate łyżki tartego białego chrzanu. Wszystko mieszamy i próbujemy czy jest odpowiednio słony. Wsypujemy koperek i dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Składniki:
- 2 zrazy cesarskie
- 1 puszka mieszanki konserwowej (groszek, kukurydza, papryka)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 opakowania żelatyny spożywczej
- 120 ml śmietany 18%
- 3 łyżki stołowe majonezu
- 3 łyżki stołowe białego, tartego chrzanu
- 20 g mrożonego, ciętego koperku
KAROL POLECA:

Kulinarnie i normalnie
Zraz cesarski z kaszą gryczaną i buraczkami
Zraz cesarski z kaszą gryczaną i buraczkami <strong>Trudność: </strong><span style=“color: #EA2839; margin-left: 0.4em;”><i class=“fas fa-star fa-lg”></i><i class=“fas fa-star fa-lg”></i><i…
Nowo i Odlotowo
Zraz cesarski w cieście francuskim
Zraz cesarski w cieście francuskim a’la Wellington Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na dwie części. Na ciasto rozkładamy cienko pokrojone, cztery plastry szynki długo dojrzewającej, tak by zostawić margines jednego centymetra na…