Zraz cesarski z kaszą gryczaną i buraczkami

Trudność:

Sposób przygotowania:

Do rondelka wkładamy pokrojoną dużą cebulkę i smażymy ją na ciemny kolor. Pod koniec smażenia posypujemy ją dwoma łyżeczkami mąki pszennej. Smażymy i mieszamy, aż zrobi się ciemna zasmażka. Zalewamy ją jedną szklanką bulionu wołowego. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Sos blendujemy na jednolitą masę. Gotujemy powoli, na wolnym ogniu dodając ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz do smaku. Do sosu dodajemy zrazy i gotujemy do miękkości.

Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Trzy duże buraki gotujemy do miękkości w wodzie ze szczyptą soli i cukru około 20–30 min. (możemy użyć gotowych tartych buraczków w wiórkach). Po ugotowaniu obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy pół kostki masła i doprowadzamy je do wrzenia. Wrzucamy starte buraczki. Posypujemy dwiema łyżkami mąki pszennej i dokładnie mieszamy. Do smaku solimy, słodzimy oraz zakwaszamy łyżką do dwóch octu jabłkowego.

Do takiego posiłku proponujemy kompot z rabarbaru, do którego potrzebujemy 500 g rabarbaru krojonego mrożonego i 150 g cukru. Rabarbar wkładamy do garnka wsypujemy cukier i zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy do miękkości rabarbaru. Doskonale smakuje schłodzony.

Smacznego!

Składniki:

  • 2 zrazy cesarskie
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • Ziele angielskie
  • Listek laurowy
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 saszetka kaszy gryczanej
  • 3 duże sztuki czerwonych buraków
  • Pół kostki masła
  • 500 g rabarbaru
  • 150 g cukru
  • Ocet jabłkowy
  • 20 g suszonych podgrzybków

KAROL POLECA:

Kulinarnie i normalnie

Zraz cesarski z modrą kapustą

Zraz cesarski z modrą kapustą

Zraz cesarski z kluskami śląskimi i modrą kapustą Sposób przygotowania: Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na ciemny kolor. Pod koniec smażenia posypujemy ją dwiema łyżeczkami mąki pszennej. Smażymy i mieszamy, aż zrobi się ciemna zasmażka. Zalewamy jedną szklanką…

czytaj dalej

Nowo i Odlotowo

Zraz cesarski w cieście francuskim

Zraz cesarski w cieście francuskim

Zraz cesarski w cieście francuskim a’la Wellington Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na dwie części. Na ciasto rozkładamy cienko pokrojone, cztery plastry szynki długo dojrzewającej, tak by zostawić margines jednego centymetra na…

czytaj dalej

RUN ROLADY
marka RUN-CHŁODNIA we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone

RUN ROLADY
marka RUN-CHŁODNIA
we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © 2020.
Wszelkie prawa zastrzeżone