Zraz cesarski z kaszą gryczaną i buraczkami
Sposób przygotowania:
Do rondelka wkładamy pokrojoną dużą cebulkę i smażymy ją na ciemny kolor. Pod koniec smażenia posypujemy ją dwoma łyżeczkami mąki pszennej. Smażymy i mieszamy, aż zrobi się ciemna zasmażka. Zalewamy ją jedną szklanką bulionu wołowego. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Sos blendujemy na jednolitą masę. Gotujemy powoli, na wolnym ogniu dodając ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz do smaku. Do sosu dodajemy zrazy i gotujemy do miękkości.
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Trzy duże buraki gotujemy do miękkości w wodzie ze szczyptą soli i cukru około 20–30 min. (możemy użyć gotowych tartych buraczków w wiórkach). Po ugotowaniu obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy pół kostki masła i doprowadzamy je do wrzenia. Wrzucamy starte buraczki. Posypujemy dwiema łyżkami mąki pszennej i dokładnie mieszamy. Do smaku solimy, słodzimy oraz zakwaszamy łyżką do dwóch octu jabłkowego.
Do takiego posiłku proponujemy kompot z rabarbaru, do którego potrzebujemy 500 g rabarbaru krojonego mrożonego i 150 g cukru. Rabarbar wkładamy do garnka wsypujemy cukier i zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy do miękkości rabarbaru. Doskonale smakuje schłodzony.
Smacznego!
Składniki:
- 2 zrazy cesarskie
- 1 duża cebula
- 2 łyżki stołowe mąki pszennej
- 1 kostka bulionu wołowego
- Ziele angielskie
- Listek laurowy
- Sól
- Pieprz
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 saszetka kaszy gryczanej
- 3 duże sztuki czerwonych buraków
- Pół kostki masła
- 500 g rabarbaru
- 150 g cukru
- Ocet jabłkowy
- 20 g suszonych podgrzybków
KAROL POLECA:

Kulinarnie i normalnie
Zraz cesarski z modrą kapustą
Zraz cesarski z kluskami śląskimi i modrą kapustą Sposób przygotowania: Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na ciemny kolor. Pod koniec smażenia posypujemy ją dwiema łyżeczkami mąki pszennej. Smażymy i mieszamy, aż zrobi się ciemna zasmażka. Zalewamy jedną szklanką…
Nowo i Odlotowo
Zraz cesarski w cieście francuskim
Zraz cesarski w cieście francuskim a’la Wellington Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na dwie części. Na ciasto rozkładamy cienko pokrojone, cztery plastry szynki długo dojrzewającej, tak by zostawić margines jednego centymetra na…