Zraz cesarski z kluskami śląskimi i modrą kapustą

Trudność:

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na ciemny kolor. Pod koniec smażenia posypujemy ją dwiema łyżeczkami mąki pszennej. Smażymy i mieszamy, aż zrobi się ciemna zasmażka. Zalewamy jedną szklanką bulionu wołowego. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Sos blendujemy na jednolitą masę. Gotujemy powoli na wolnym ogniu dodając ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz do smaku. Do sosu dodajemy zrazy i gotujemy do miękkości.

Kluseczki śląskie z dziurką wrzucamy na osoloną wcześniej, wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia przez około 4–5 min. Odcedzone wykładamy na talerz.

Kapustę czerwoną siekamy na cienkie paseczki i zalewamy wrzątkiem. Do wody dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru i octu. Wstawiamy na niewielki ogień i gotujemy przez 2–3 min. Odcedzamy i przekładamy na patelnie, na której wcześniej rozpuszczamy niewielką ilość masła (około 1 łyżki stołowej). Kapustę solimy, słodzimy i wyciskamy sok z jednej cytryny. Ścieramy pół jabłka na grubych oczkach i smażymy do miękkości.

Tak przygotowane komponenty możemy serwować. Wykładamy kluseczki na talerz, Zraz kroimy na pół. Całość polewamy przygotowanym sosem. Obok podajemy ciepłą surówkę z czerwonej kapusty. Posypujemy natką zielonej pietruszki.

Do popicia proponujemy kompot wieloowocowy z truskawek, wiśni, porzeczki i śliwek.

Smacznego!

Składniki:

  • 2 zrazy cesarskie
  • 450 g klusek śląskich
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • Jedna kostka rosołu wołowego
  • Pół główki czerwonej kapusty
  • Natka pietruszki
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • Pół główki czerwonej kapusty
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie

KAROL POLECA:

Kulinarnie i normalnie

Nowo i Odlotowo

Zraz cesarski w cieście francuskim

Zraz cesarski w cieście francuskim

Zraz cesarski w cieście francuskim a’la Wellington Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na dwie części. Na ciasto rozkładamy cienko pokrojone, cztery plastry szynki długo dojrzewającej, tak by zostawić margines jednego centymetra na…

czytaj dalej

RUN ROLADY
marka RUN-CHŁODNIA we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone

RUN ROLADY
marka RUN-CHŁODNIA
we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © 2020.
Wszelkie prawa zastrzeżone