Zraz cesarski z kluskami śląskimi i modrą kapustą
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na ciemny kolor. Pod koniec smażenia posypujemy ją dwiema łyżeczkami mąki pszennej. Smażymy i mieszamy, aż zrobi się ciemna zasmażka. Zalewamy jedną szklanką bulionu wołowego. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Sos blendujemy na jednolitą masę. Gotujemy powoli na wolnym ogniu dodając ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz do smaku. Do sosu dodajemy zrazy i gotujemy do miękkości.
Kluseczki śląskie z dziurką wrzucamy na osoloną wcześniej, wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia przez około 4–5 min. Odcedzone wykładamy na talerz.
Kapustę czerwoną siekamy na cienkie paseczki i zalewamy wrzątkiem. Do wody dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru i octu. Wstawiamy na niewielki ogień i gotujemy przez 2–3 min. Odcedzamy i przekładamy na patelnie, na której wcześniej rozpuszczamy niewielką ilość masła (około 1 łyżki stołowej). Kapustę solimy, słodzimy i wyciskamy sok z jednej cytryny. Ścieramy pół jabłka na grubych oczkach i smażymy do miękkości.
Tak przygotowane komponenty możemy serwować. Wykładamy kluseczki na talerz, Zraz kroimy na pół. Całość polewamy przygotowanym sosem. Obok podajemy ciepłą surówkę z czerwonej kapusty. Posypujemy natką zielonej pietruszki.
Do popicia proponujemy kompot wieloowocowy z truskawek, wiśni, porzeczki i śliwek.
Smacznego!
Składniki:
- 2 zrazy cesarskie
- 450 g klusek śląskich
- 1 duża cebula
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- Jedna kostka rosołu wołowego
- Pół główki czerwonej kapusty
- Natka pietruszki
- 1 łyżka stołowa masła
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
- 1 łyżka stołowa cukru
- Pół główki czerwonej kapusty
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- Sól
- Pieprz
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
KAROL POLECA:

Kulinarnie i normalnie
Zraz cesarski z kaszą gryczaną i buraczkami
Zraz cesarski z kaszą gryczaną i buraczkami <strong>Trudność: </strong><span style=“color: #EA2839; margin-left: 0.4em;”><i class=“fas fa-star fa-lg”></i><i class=“fas fa-star fa-lg”></i><i…
Nowo i Odlotowo
Zraz cesarski w cieście francuskim
Zraz cesarski w cieście francuskim a’la Wellington Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na dwie części. Na ciasto rozkładamy cienko pokrojone, cztery plastry szynki długo dojrzewającej, tak by zostawić margines jednego centymetra na…