Zraz wieprzowy z purée z ciecierzycy
oraz sosem śmietanowo – cytrynowym.

Trudność:

Sposób przygotowania:

Dwie łyżeczki masła rozpuszczamy na patelni dodając łyżeczkę mąki pszennej. Całość mieszamy do powstania jasnej zasmażki. Jak tylko lekko zacznie zmieniać kolor na kremowy zalewamy ją wcześniej przygotowaną słodką śmietanką z jednym roztrzepanym żółtkiem jaja i szczyptą soli oraz 150 ml wody.

Teraz koniecznie wszystko robimy szybko. Zmniejszamy ogień do minimum. Wlewamy przygotowany płyn i szybko mieszamy sos, by żółtko go zagęściło, ale nie stało się jajecznicą. Do tak ugotowanej bazy ścieramy skórkę z jednej cytryny oraz wyciśnięty z niej sok, szczyptę cukru i soli do smaku oraz kurkumy dla podkreślenia żółtego koloru sosu. Do sosu wkładamy zrazy tak, aby się rozgrzały.

Do rondelka wrzucamy cieciorkę i gotujemy ja do miękkości. Następnie dokładnie ja rozgniatamy dodając otartą i zamrożoną natkę pietruszki. Solimy, pieprzymy i polewamy około 3 łyżkami oliwy z oliwek i jeszcze raz mieszamy.

Purée przygotowane z cieciorki rozkładamy na talerzu na wysokość 1 do 1,5 cm wysokości, na pasku z cieciorki układamy plastrowane rolady i polewamy sosem cytrynowym.

Danie proponujemy podać z lemoniadą porzeczkową, do której będziemy potrzebowali 500 g czarnej porzeczki, 3 cytryn i 150 g cukru na 1,5l wody.

Smacznego!

Składniki:

  • 2 rolady wieprzowe
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 120 ml słodkiej śmietanki
  • 1 cytryna
  • Sól
  • Pieprz
  • 180 g cukru
  • 5 g kurkumy
  • 150 g cieciorki
  • 20 g mrożonej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g czarnej porzeczki

KAROL POLECA:

Kulinarnie i normalnie

Zapiekanka gołąbkowa w sosie

Zapiekanka gołąbkowa w sosie

  Zapiekanka gołąbkowa w sosie pomidorowo-paprykowym <strong>Trudność: </strong><span style=“color: #EA2839; margin-left: 0.4em;”><i class=“fas fa-star fa-lg”></i><i class=“fas fa-star…

czytaj dalej

Nowo i Odlotowo

Krzanówka z roladą

Krzanówka z roladą

Krzanówka z roladą Sposób przygotowania: Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy drobno posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażamy chwilę uważając, aby cebula się nie przypaliła. Dodajemy zawartość patelni do garnka z gotującym się…

czytaj dalej

RUN ROLADY
marka RUN-CHŁODNIA we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone

RUN ROLADY
marka RUN-CHŁODNIA
we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © 2020.
Wszelkie prawa zastrzeżone