Zrazy wyjmujemy z zamrażarki tak by się nam rozmrażały. W tym samym czasie na patelnie kroimy w drobną kosteczkę średnią cebulę i na oleju smażymy na złoty kolor. Kiedy cebula jest gotowa, wkładamy na patelnie posiekaną i odciśniętą z soku kiszoną kapustę, solidną łyżkę suszonego majeranku i posiekany w drobną kostkę surowy wędzony boczek.
Wszystko dokładnie smażymy dodajemy w razie potrzeby soku z wyciśniętej kapusty gdyby się okazało zbyt mało kwaśne, i w zależności od kapusty szczyptę lub dwie soli i mielonego pieprzu. Następnie na kapuście układamy nasze zrazy przykrywamy pokrywką i powoli dusimy.
Kaszę pęczak dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą tak by wypłukać całą skrobię. Następnie wsypujemy kaszę do rondelka, wlewamy dwie szklanki wody, solimy i gotujemy około 20 min. Kiedy kasza już wciągnie całą wodę odstawiamy ją na chwilę i wkładamy łyżkę masła oraz pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane składniki wykładamy na talerz.
Smacznego!
- 4 zrazy seniora
- 350 g kapusty kiszonej
- 200 g boczku wędzonego na surowo
- 1 łyżka majeranku
- 1 cebula
- ¾ szklanki kaszy pęczak
- Sól
- Pieprz
- 2 łyżki masła
- Natka pietruszki mały pęczek

Zraz cesarski z kaszą gryczaną i buraczkami
Zraz cesarski z kaszą gryczaną i buraczkami <strong>Trudność: </strong><span style=“color: #EA2839; margin-left: 0.4em;”><i class=“fas fa-star fa-lg”></i><i class=“fas fa-star fa-lg”></i><i…
Zraz cesarski w cieście francuskim
Zraz cesarski w cieście francuskim a’la Wellington Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na dwie części. Na ciasto rozkładamy cienko pokrojone, cztery plastry szynki długo dojrzewającej, tak by zostawić margines jednego centymetra na…