Zraz z indyka z puree, sosem pieczarkowym
oraz marchewką i groszkiem
Do rondelka wkładamy łyżkę masła a następnie posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Smażymy ją tak, aby się zeszkliła. W tym samym czasie siekamy pieczarki i dodajemy do cebuli, wszystko razem dusimy aż pieczarki zmiękną. Następnie dodajemy słodką śmietankę solimy i pieprzymy. Całość blendujemy. Tak przygotowany sos doprowadzamy do zagotowania. Wkładamy do sosu nasze zrazy i odgrzewamy je.
W tym samym czasie obieramy ziemniaki, kroimy i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Kiedy ziemniaki się ugotują wlewamy do nich dwie-trzy łyżki śmietany 18 % i gałkę muszkatołową startą na tarce. Dokładnie rozgniatamy ziemniaki do uzyskania jednolitej masy.
Do garnka wkładamy marchewkę z groszkiem i zalewamy wodą w taki sposób by nie przekroczyć powierzchni warzyw. Solimy i słodzimy do smaku. Gotujemy 5–7 min. od momentu wrzenia. W tym czasie przygotowujemy 1/3 szklanki wody z jedną płaską łyżką mąki pszennej. Kiedy marchewka z groszkiem ugotuje się, wlewamy do niej zawiesinę z mąki i wody i zagotowujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy jeszcze raz do smaku. Tak przygotowane produkty układamy na talerzu.
Do picia proponujemy kompot truskawkowy. Do garnka wkładamy 500 g mrożonych truskawek bez szypułek, dodajemy 250 g cukru i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Gotujemy od 15–20 min.
Smacznego!
- 400 g ziemniaków
- Sól, gałka muszkatołowa
- 70 g śmietany 18%
- 450 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 zrazy z indyka
Sos:
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 200 ml słodkiej śmietany
- Sól, pieprz
Kompot:
- 500 g mrożonych truskawek
- 250 g cukru
- 2 l wody

Nie znaleziono żadnych wyników
Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.
Zraz z indyka w cieście ziemniaczanym
Zraz z indyka w cieście ziemniaczanymSposób przygotowania:Do zmiany! Do rondelka wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, rozgrzewamy go i wrzucamy dwie pokrojone w drobną kostkę cebulkę i smażymy na złoty kolor. Delikatnie solimy i pieprzymy. Do naczynia ścieramy…