Zraz cesarski z kluskami śląskimi i modrą kapustą

Trudność:

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na ciemny kolor. Pod koniec smażenia posypujemy ją dwiema łyżeczkami mąki pszennej. Smażymy i mieszamy, aż zrobi się ciemna zasmażka. Zalewamy jedną szklanką bulionu wołowego. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Sos blendujemy na jednolitą masę. Gotujemy powoli na wolnym ogniu dodając ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz do smaku. Do sosu dodajemy zrazy i gotujemy do miękkości.

Kluseczki śląskie z dziurką wrzucamy na osoloną wcześniej, wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia przez około 4-5 min. Odcedzone wykładamy na talerz.

Kapustę czerwoną siekamy na cienkie paseczki i zalewamy wrzątkiem. Do wody dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru i octu. Wstawiamy na niewielki ogień i gotujemy przez 2-3 min. Odcedzamy i przekładamy na patelnie, na której wcześniej rozpuszczamy niewielką ilość masła (około 1 łyżki stołowej). Kapustę solimy, słodzimy i wyciskamy sok z jednej cytryny. Ścieramy pół jabłka na grubych oczkach i smażymy do miękkości.

Tak przygotowane komponenty możemy serwować. Wykładamy kluseczki na talerz, Zraz kroimy na pół. Całość polewamy przygotowanym sosem. Obok podajemy ciepłą surówkę z czerwonej kapusty. Posypujemy natką zielonej pietruszki.

Do popicia proponujemy kompot wieloowocowy z truskawek, wiśni, porzeczki i śliwek.

Smacznego!

Składniki:

  • 2 zrazy cesarskie
  • 450 g klusek śląskich
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • Jedna kostka rosołu wołowego
  • Pół główki czerwonej kapusty
  • Natka pietruszki
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • Pół główki czerwonej kapusty
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie

KAROL POLECA:

Kulinarnie i normalnie

Zraz wołowy seniora z pęczakiem

Zraz wołowy seniora z pęczakiem

Zraz wołowy seniora z pęczakiem Sposób przygotowania: Zrazy wyjmujemy z zamrażarki tak by się nam rozmrażały. W tym samym czasie na patelnie kroimy w drobną kosteczkę średnią cebulę i na oleju smażymy na złoty kolor. Kiedy cebula jest gotowa, wkładamy na patelnie...

czytaj dalej

Nowo i Odlotowo

Zraz cesarski w galarecie

Zraz cesarski w galarecie

Zraz cesarski w galarecie z warzywami i sosem chrzanowym <strong>Trudność: </strong><span style="color: #EABA18; margin-left: 0.4em;"><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i class="fas fa-star...

czytaj dalej

RUN ROLADY
marka RUN-CHŁODNIA we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © [year]. Wszelkie prawa zastrzeżone

RUN ROLADY
marka RUN-CHŁODNIA
we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © [year].
Wszelkie prawa zastrzeżone