Zraz wieprzowy z purée z ciecierzycy
oraz sosem śmietanowo – cytrynowym.
Sposób przygotowania:
Dwie łyżeczki masła rozpuszczamy na patelni dodając łyżeczkę mąki pszennej. Całość mieszamy do powstania jasnej zasmażki. Jak tylko lekko zacznie zmieniać kolor na kremowy zalewamy ją wcześniej przygotowaną słodką śmietanką z jednym roztrzepanym żółtkiem jaja i szczyptą soli oraz 150 ml wody.
Teraz koniecznie wszystko robimy szybko. Zmniejszamy ogień do minimum. Wlewamy przygotowany płyn i szybko mieszamy sos, by żółtko go zagęściło, ale nie stało się jajecznicą. Do tak ugotowanej bazy ścieramy skórkę z jednej cytryny oraz wyciśnięty z niej sok, szczyptę cukru i soli do smaku oraz kurkumy dla podkreślenia żółtego koloru sosu. Do sosu wkładamy zrazy tak, aby się rozgrzały.
Do rondelka wrzucamy cieciorkę i gotujemy ja do miękkości. Następnie dokładnie ja rozgniatamy dodając otartą i zamrożoną natkę pietruszki. Solimy, pieprzymy i polewamy około 3 łyżkami oliwy z oliwek i jeszcze raz mieszamy.
Purée przygotowane z cieciorki rozkładamy na talerzu na wysokość 1 do 1,5 cm wysokości, na pasku z cieciorki układamy plastrowane rolady i polewamy sosem cytrynowym.
Danie proponujemy podać z lemoniadą porzeczkową, do której będziemy potrzebowali 500 g czarnej porzeczki, 3 cytryn i 150 g cukru na 1,5l wody.
Smacznego!
Składniki:
- 2 rolady wieprzowe
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/4 kostki masła
- 1 jajko
- 120 ml słodkiej śmietanki
- 1 cytryna
- Sól
- Pieprz
- 180 g cukru
- 5 g kurkumy
- 150 g cieciorki
- 20 g mrożonej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g czarnej porzeczki
KAROL POLECA:

Kulinarnie i normalnie
Zapiekanka gołąbkowa w sosie
Zapiekanka gołąbkowa w sosie pomidorowo-paprykowym <strong>Trudność: </strong><span style="color: #EA2839; margin-left: 0.4em;"><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i class="fas fa-star...
Nowo i Odlotowo
Kulebiak drożdżowy ze zrazem wieprzowym
Kulebiak drożdżowy ze zrazem wieprzowym i zasmażaną kapustą <strong>Trudność: </strong><span style="color: #EABA18; margin-left: 0.4em;"><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i class="fas fa-star...